Sunday, 24 August 2014

make an interview to be fun:)

assalamualaikum and hi readers:)


untuk mengisi masa lapang aku dri terbazir begitu sahaja aku nak share sikit things to do and not to do during an interview..dalam hidup aku dah tiga kali aku ditemuduga...first untuk masuk utp..second untuk ipg and third untuk ukm...dah macam2 pengalaman aku lalui..eceh cakap macam dh pergi berpuluh interview...

so kat sini nak share sikit apa yang aku tahu pasal tingkah laku dan tutur bicara kita sebagai calon temuduga ni...tips ni banyak aku korek dari blog lain jugak..so takpelah kita kongsi sama2...ok now...

1)masuk ketuk pintu
benda ni aku pun ada jugak lupa...main redah bilik orang..nasib interviewer tu tak halau aku keluar and ketuk pintu balik=="masa masuk tu jangan lupa senyum:):)tak lebar pun takpe asal senyum...sejuk hati interviewer tu nanti..

2)duduk bila disuruh
yang ni pun aku tak buat...dia tak suruh lagi aku duduk aku dah duduk...gelabah punya pasal kan...tapi nasib dia ok je...and bila dah duduk tu cakap la terima kasih ke at least...tunjukkan kesopanan anda walaupun di saat itu anda hanya berpura pura:p

3)cakap dengan nada yang sedang2
maksud dia not too loud and not too slow...kuat sngt kang dah macam minah kepoh pulak...slow sangat kang dah macam bisik kan...so agak2 panel tu dengar cukuplaa

4)abaikan panel yang bersikap sinis
ni based on pengalaman aku sendiri masa iv kat ukm dulu...ada satu panel ni punyalah sinis dengan aku sampai rasa mcm nak lepas geram kat situ...semua aku cakap semua dia nak tanya, "yekee??" / "sure ke cam tu??"series geram tapi abaikan je...stick on your opinion..dia pun memang diarahkan jadi camtu agaknya sebab nak tgk kita ni jenis blh kawal keadaan ke tak...heeee

5)duduk bagi selesa
jangan terlalu bongkok and jangan pulak keras macam kayu...and masa duduk elakkan vibate kaki ke...main jari ke...anything yang nampak macam korang tgh gabra...rileks and try to make those panel macam kawan...jadikan suasana masa tu menyelesakan korang and those panel

6)habiskan dengan senyuman n ucapan terima kasih sebelum berlalu pergi...ewahh~~
masa dah habis tu walau macam mana kecewa pun korang dengan prestasi korang atau reaksi dai panel...still give them a smile..nak rasa down pun tunggu keluar dari bilik panel dulu...and dont forget to thanks them...series ckp kesopanan kita pun blh bg impak pada panel even sikit...

aku rasa tu je yg aku nak share...dulu masa aku n iv ukm ayah aku ada bagi stu ayat ni petikan surah al-Imran untuk diamalkan...ayat terakhir yang bermaksud..

"wahai org yg beriman bersabarlah kamu dalam menghadapi kesukaran dan kuatlahkan kesabaran kamu melebihi kesabaran musuh, dan bersedialah kekuatan pertahanan di daerah sempadan serta bertaqwalah kamu supaya kamu berjaya"

kalau korang ada ayat lain untuk diamalkan pun silakan..at least dapat menenangkan jiwa yang tengah gundah tu kan:) insyaAllah kalau niat kita ikhlas, even kalau kita tak berjaya pun kita tetap akan rasa puas sebab kita rasa kita dah buat yang terbaik...cuma takdir Allah tak izinkan kita dapat apa yang kita nak..


sesungguhnya Allah tidak memberi apa yang kita nak tapi Allah akan beri apa yang kita perlu...


No comments:

Post a Comment